De bib is vrij toegankelijk voor iedereen. Het raadplegen van materialen kan zonder lenerspasje. Voor het lenen van boeken, tijdschriften, dvd's,... moet je lid zijn van de bibliotheek.

Lid worden

Iedereen kan gratis lid worden van onze bibliotheek. Zelfs al woon je niet in onze gemeente of ben je al lid in een andere bibliotheek. Om je lid te maken van de bibliotheek, meld je je aan de balie. Op vertoon van je identiteitskaart, ontvang je een bibliotheekkaart (lenerspas).

 

Uitlenen

Per lenerspas kan je 10 materialen uitlenen. De uitleentermijn bedraagt 4 weken, uitgezonderd de taalcursussen en zakjes met babyboekjes. Deze kan je 8 weken houden.

 

Verlengen

Wanneer je je uitgeleende materialen graag langer houdt, kan je deze op verschillende manieren verlengen:

  • online via 'Mijn Bibliotheek' op de startpagina van de bibwebsite
  • aan de balie van de bibliotheek
  • telefonisch 014/53 90 80

Je kan éénmaal verlengen, tenzij iemand het materiaal heeft gereserveerd, dan kan de uitleentermijn niet verlengd worden. Als de uitleentermijn verstreken is, kan je niet zelf verlengen. Neem in dit geval contact op met de bibliotheek.

 

Reserveren

Je kan materialen reserveren, op voorwaarde dat alle exemplaren zijn uitgeleend. Reserveren is gratis. Niet-uitgeleende materialen kan je niet reserveren omdat ze in de bibliotheek beschikbaar zijn.
Zodra het gereserveerde werk aanwezig is, word je via mail of per brief verwittigd. Het materiaal staat 10 dagen ter beschikking.

 

Aankoopsuggestie

Je zoekt een boek of ander materiaal dat niet in het bezit is van de bibliotheek? Als lid kan je dan een voorstel tot aankoop doen. Je kan de aankoopsuggestie doorgeven via mail.

 

Boete

Breng je je materialen niet tijdig terug, dan wordt een boete aangerekend van 0,20 euro per week per materiaal. Een eerste herinnering wordt verstuurd 3 dagen na de inleverdatum, een tweede herinnering wordt verstuurd 10 dagen na de inleverdatum. De derde aanmaningsbrief wordt per post verstuurd, hieraan is een administratieve kost van 5 euro verbonden.

 

Kopies en prints

Kopies kan je maken aan de volgende tarieven per bladzijde:

Kopie A4 zwart-wit : 0,05 euro
Kopie A4 kleur        : 0,30 euro

Kopie A3 zwart-wit : 0,10 euro
Kopie A3 kleur        : 0,60 euro

 

Elders lenen (IBL)

Boeken die wij zelf niet in onze collectie hebben, kunnen we bij een andere bibliotheek  aanvragen (via IBL). Voor deze dienst vragen wij 5 euro. Aanvragen uit een andere bibliotheek worden niet verlengd.

 

Dienst- en retributieglement

Bibliotheekreglement    Reglement Open+